Válassz egyet kiváló pezsgőink közül!
A pezsgő az egyik legnépszerűbb ünnepi ital
Egy finoman habzó pezsgő elegánssá, stílusossá és ünnepélyessé varázsolja a különleges alkalmakat!
Legtöbbünknek azonban nehéz feladat a pezsgős üvegek tucatjai közül az alkalomnak megfelelőt kiválasztani. A készítési eljárás alapján 3 kategóriába sorolhatjuk a pezsgőket:
Méthode Traditionnelle
A tradícionális eljárással készített pezsgők legkevesebb 36 hónapig érlelődnek a pincékben. Az eljárás különlegessége, hogy a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött. A tradicionális módon előállított pezsgőkre a másodlagos erjedés és érlelés során keletkezett, úgynevezett élesztős íz- és illatvilág jellemző.
Méthode Transvasée
Az ezzel a technológiával készített pezsgők erjesztése, érlelése 1,5 literes, úgynevezett magnum palackokban történik. A pezsgő a seprőtelenítésig minimálisan 9 hónapot tölt ebben a palackban, de egyes tételek akár 18 hónapot is pihennek így. Az így készült pezsgők ízében és illatában a palackos érlelés jegyei mutatkoznak.
Méthode Charmat
Ezzel a technológiával nagy mennyiségű azonos minőségű pezsgő állítható elő. A tartályban erjesztett pezsgők teljes mértékben megfelelnek a Minőségi pezsgő kategória elvárásainak, hiszen az erjesztés és a tartályban történő seprőn tartás minimálisan hat hónapot vesz igénybe.
Eredetileg minden pezsgő édes volt – az angol arisztokrácia számára készítettek először száraz pezsgőt 1876-ban a franciák – ez a modern Brut pezsgő hivatalos születésnapja. Manapság a cukortartalomtól függően három alappezsgő különböztethető meg – száraz (brut vagy sec), fél-édes (demi-sec) és édes (doux). Tovbbá létezik még Extra-sec, Extra-brut és Brut natural.
Kattints az üvegekre a részletekért!
Törley minőségi pezsgők
Forrás: Törley Pezsgőpincészet hivatalos weboldala; Tuti Tippek - Pezsgő tippek